Το Σύνθημά μας Είναι: Δεν το Βάζουμε Κάτω
Με Σύνθημα: Δεν το Βάζουμε Κάτω
Ο Βίος των Χατζηγιώργηδων
Ο Βίος των Χατζηγιώργηδων
Αγνό Μοσχοθυμίαμα
Αγνό Μοσχοθυμίαμα
Ψηλά το Κεφάλι
Ψηλά το Κεφάλι!
Παράθυρα - Κουφώματα του Κτηρίου
Παράθυρα - Κουφώματα του Κτηρίου
Άγιος Γεώργιος Ο Φανερωμένος
Άγιος Γεώργιος Ο Φανερωμένος
Ο Φανερωμένος Όπως Είναι Σήμερα
-------------
Αγιορείτικα Οικολογικά Φουντούκια
Αγιορείτικα Οικολογικά Φουντούκια
Λάδια με Αιθέρια Έλαια
Λάδια με Αιθέρια Έλαια
Σφραγίδες για Πρόσφορα
Σφραγίδες για Πρόσφορα
Κεραλοιφές με Αιθέρια Έλαια
Κεραλοιφές με Αιθέρια Έλαια
Διάφορα Εργόχειρα Αγίου Όρους
Διάφορα Εργόχειρα Αγίου Όρους
Φύλλα Αλεξανδρείας για Δυσκοιλιότητα
Φύλλα Αλεξανδρείας για Δυσκοιλιότητα
Κομποσχοίνια Αγίου Όρους
Κομποσχοίνια Αγίου Όρους
Τετράδιο
Τετράδιο
Τετράδιο
Τετράδιο
Γραφή σε Δέρμα
Γραφή σε Δέρμα
Παναγία η Γερόντισσα
Παναγία η Γερόντισσα
Έκθεση Εργοχείρων του Κελλιού μας
Έκθεση Εργοχείρων του Κελλιού μας
Αγνό Μέλι Αγίου Όρους
Αγνό Μέλι Αγίου Όρους
Σπαθόλαδο για Επούλωση Πληγών
Σπαθόλαδο για Επούλωση Πληγών
Αρώματα σε Σπρέϊ
Αρώματα σε Σπρέϊ
Αγνό Μελισσοκέρι
Αγνό Μελισσοκέρι

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΕΚΚΛΗΣΙΑ και ΚΚΕ

Διάγραμμα προβολών σελίδας 8946 προβολές σελίδας  - 230 αναρτήσεις,                                                                                     "Τα νομικά δικαιώματα για τυχόν αναδημοσίευση του άρθρου, διατηρούν τα "Αγιορείτικα Κελλιά και Μοναστήρια".


Anastasios Mihalas <tmihalas@yahoo.gr>
10:06 μ.μ. (Πριν από 9 ώρες)
προς Εμένα
ΕΚΚΛΗΣΙΑ και ΚΚΕ
Ο «πετροπόλεμος» ανάμεσα στο Κ.Κ.Ε και την Εκκλησία
αποτελεί τελετουργικό που δεν ωφελεί κανένα
Του ΤΑΣΟΥ ΜΙΧΑΛΑ*
Συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή είχαν την Τρίτη 10/09 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ο νέος Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. Το γεγονός είναι σημαντικό και διδακτικό, καθώς για πρώτη φορά Γ.Γ του Κ.Κ.Ε επισκέπτεται επισήμως την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κληθεί να ερμηνεύσει το γεγονός της συνάντησης.  Φαίνεται, πάντως, ότι Κ.Κ.Ε και ελληνική Εκκλησία αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να δώσουν τα χέρια εγκαταλείποντας τον σκληρό «πετροπόλεμο», καθώς διαπιστώνουν πώς δεν διανύουν την ευτυχέστερη περίοδο της ιστορίας τους και ανησυχούν για το τι θα ακολουθήσει. Όσοι  εκκλησιαστικοί και αριστεροί διαθέτουν αυτογνωσία, βεβαιώνουν ότι οι δυο αυτοί φορείς πάσχουν από στασιμότητα. Έμειναν όμηροι του παρελθόντος, προσηλωμένοι στα δεδομένα της δεκαετίας του ΄50, όταν στις εκκλησίες υπήρχε “συνωστισμός” και οι αριστεροί θαυμάζονταν για την τόλμη και τον ηρωισμό τους. Σήμερα, τα  χαρακτηριστικά των ανθρώπων της Εκκλησίας και του Κ.Κ.Ε δείχνουν να είναι πεπαλαιωμένα. Ο λόγος τους, δεν έχει  ικμάδα. Τα επιχειρήματα, τα κηρύγματα, τα συνθήματα, οι θέσεις τους, αποτελούν εξαρτήματα μιας εποχής από την οποία απέχουμε πολύ. Πικρή διαπίστωση, αλλά αληθινή: για πολλούς Έλληνες, Εκκλησία και Κ.Κ.Ε θυμίζουν αρχαιολογία, η οποία εμπεριέχει  ιστορικούς συμβολισμούς, όμως δεν προσφέρει προοπτικές δημιουργικής παρέμβασης στο σχετικά προηγμένο ευρωπαϊκό περιβάλλον που ζούμε. Γι’ αυτό συχνά οι εκπρόσωποι των δυο αυτών φορέων αισθάνονται περιθωριακοί. Βλέπουν τα πάντα να κινούνται με ταχύτητα ασύλληπτη και το τρένο της ανάπτυξης να φεύγει χωρίς αυτούς.
Δεν ήταν εκ γενετής θνησιγενείς οργανισμοί η Εκκλησία και το Κ.Κ.Ε. Έγιναν στη συνέχεια, επειδή άφησαν άλυτα εσωτερικά τους θέματα που απαιτούν άμεσες λύσεις. Όπως για παράδειγμα το θέμα του καλώς νοούμενου εκσυγχρονισμού, τον οποίο χρειάζεται κάθε σοβαρός οργανισμός προκειμένου να έχει διάρκεια και όχι προσωρινή ή μεταβατική παρουσία. Το ιδιαιτέρως περίεργο, όμως, είναι ότι, ενώ οι  δυο αυτοί φορείς δίνουν συχνά την εντύπωση πώς έχουν πτωχεύσει (οργανωτικά, επικοινωνιακά, διοικητικά κλπ), έφθασαν να πιστεύουν ότι αποτελούν το υγιέστερο κομμάτι της κοινωνίας, ότι ζουν  στον αστερισμό της αλήθειας και της αρετής, ότι   αποτελούν «άλας της γης», εκλεκτή ζύμη που επιβάλλεται να χρησιμοποιηθεί κατ’ αποκλειστικότητα στην παραγωγή  του κοινωνικού άρτου. Αυτή η περίεργη αντίληψη, γέμισε με θεολογική-πολιτική υπεροψία αρκετούς εκκλησιαστικούς και αριστερούς, οι οποίοι θεωρούν ότι για όλα τα κακά υπεύθυνοι είναι όσοι βρίσκονται έξω από την δική τους εκλεκτή μάνδρα, αλλά ποτέ οι ίδιοι. 
Η στασιμότητα στην Εκκλησία και στο Κ.Κ.Ε δεν ενέσκηψε αιφνιδίως. Ο ακραιφνώς ελληνορθόδοξος και σοσιαλιστικός αέρας μας δεν μολύνθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά σταδιακά. Η εξέλιξη αυτή υπήρξε συνάρτηση πολλών αδυναμιών. Συχνά η υποκρισία και το ψεύδος τοποθετήθηκαν πάνω από την Αλήθεια. Οι Αξίες υποβαθμίστηκαν και οι σκοπιμότητες αναδείχτηκαν σε Υπεραξία. Οι κληρικοί από διάκονοι των ανθρώπων που θα έπρεπε να είναι, έγιναν προνομιούχος τάξη, δημόσιοι υπάλληλοι με τάση συχνά να ασκούν πνευματική εξουσία στους ανθρώπους. Ο άμβωνας αρκετές φορές ξέφυγε από την αποστολή του: έγινε θεωρία, όχι βίωμα! Αντί να εξυμνεί τα μεγαλεία του Θεού και να οικοδομεί τους ανθρώπους, ενίοτε λειτούργησε ως γεννήτορας συμπεριφορών που οδήγησαν σε κοινωνικό διχασμό και στην υποψία  ότι η Εκκλησία του Χριστού τελεί υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση ανθρώπων, οι οποίοι δεν είναι άγιοι, όσιοι ή αγγελικοί, αλλά τα μόνα που έχουν να επιδείξουν είναι η έντονη χοϊκότητα και η αγωνιώδης προσπάθεια για κατάκτηση της εξουσίας. 
Ωσαύτως, το Κ.Κ.Ε, από καθαρόαιμος φιλολαϊκός πολιτικός σχηματισμός που όφειλε να είναι, κατέληξε να γίνει ένα άχαρο, δογματικό, κλειστό σύστημα, που δεν υπηρετούσε πάντα εθνικά ή σοσιαλιστικά συμφέροντα, αλλά συχνά-πυκνά ακολουθούσε τυφλά τις υποδείξεις δεινοσαύρων του εξωτερικού που αγωνιούσαν για την δική τους ισχύ, όχι για την ευημερία του κόσμου και την ευφορία του σοσιαλισμού. Το Κ.Κ.Ε δεν μπόρεσε, επίσης, ποτέ να δει ή να εκτιμήσει και την άλλη, την αθέατη πλευρά της Εκκλησίας, η οποία δεν είναι εκ του κόσμου τούτου, αλλά έχει απευθείας αναφορά στον ιδρυτή της, τον Χριστό, για το πρόσωπο του οποίου πολλοί αριστεροί νιώθουν βαθύ σεβασμό παρά την όποια αντιπάθειά τους  προς τον κλήρο.
Το ότι η Εκκλησία και το Κ.Κ.Ε δεν μπόρεσαν να καταστούν δέκτες σύγχρονων ανησυχιών και-παρά τις όποιες διαφορές τους- να αναπτύξουν δυνατότητες “συνεργασίας”, οφείλεται και στο ότι κατά καιρούς πλαισιώθηκαν από αμφιλεγόμενης ικανότητας, γνησιότητας, εντιμότητας, ποιότητας και ειλικρίνειας ανθρώπους, με απόψεις τόσο απόλυτες, αρτηριοσκληρωτικές και φτωχές, ώστε έφεραν τους δυο αυτούς φορείς δεκαετίες πίσω. Επίσης, ο ανεξέλεγκτος ζήλος κάποιων ακραίων που ευδοκιμούν και στους δυο αυτούς χώρους, δυναμίτισε κάθε καλοπροαίρετη σκέψη για προσέγγιση με αποτέλεσμα να υποβόσκει  συνεχώς ένας ακήρυκτος πόλεμος ανάμεσα στα δυο αυτά «ιερά τέρατα».
Στην έντονα αντιεκκλησιαστική στάση του το Κ.Κ.Ε για δεκαετίες ολόκληρες ακολουθούσε την σκληρή γραμμή της απολυταρχικής Μόσχας. Στις σοσιαλιστικές χώρες-δορυφόρους της Μόσχας, οι χριστιανοί υπέφεραν στην κυριολεξία, υποβάλλονταν σε μαρτύρια, κλείνονταν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, ζούσαν τον τρόμο και την απόρριψη, έχαναν την ζωή τους, επειδή απλά ήσαν μέλη της Εκκλησίας.Και στη ….χριστιανική Ελλάδα οι εκκλησιαστικοί ποτέ δεν ψιθύρισαν  ένα καλό λόγο για τις αγωνίες και τους αγώνες έντιμων αριστερών, που φυλακίστηκαν, μαρτύρησαν  και πολλοί  πέθαναν στην εξορία.
Ρώτησα τον Γερμανό καθολικό ιερέα, Albert Rapp, εφημέριο στη Χαιδελβέργη και καλό θεολόγο, γιατί τα κομμουνιστικά Κόμματα και οι Εκκλησίες αλληλομισούνται. Να, τι απάντησε: «Κακώς. Γιατί ανάμεσα στους δυο αυτούς φορείς  υπάρχουν κοινά στοιχεία που έπρεπε να τους ενώνουν. Και οι δυο στερούνται αυτοκριτικής, είναι δογματικοί, απόλυτοι στις θέσεις τους! Και μιλούν περί ελευθερίας, ενώ δεν αφήνουν περιθώρια να αναπτυχθούν  στους χώρους τους ο ελεύθερος διάλογος, η αντίθετη άποψη και οι δημοκρατικές διαδικασίες. Αφού, λοιπόν, οι Εκκλησίες και τα κομμουνιστικά Κόμματα έχουν τόσα κοινά γιατί μαλώνουν;»
Λάθη στο παρελθόν έγιναν πολλά. Τόσο από το Κ.Κ.Ε, όσο και από την Εκκλησία. Και στην παρούσα φάση οι δυο αυτοί φορείς εξακολουθούν, δυστυχώς, να κάνουν ανεπίτρεπτα λάθη. Το μεγαλύτερο από αυτά, είναι ότι δεν έχουν πιστέψει στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στους κόλπους τους, έμειναν στάσιμοι, καθηλωμένοι στο παρελθόν. Εκκλησία και Κ.Κ.Ε δεν προσαρμόσθηκαν στη νέα πραγματικότητα που ο,τιδήποτε δεν αναπτύσσεται, θεωρείται αφερέγγυο, ανεπαρκές για να διαδραματίσει θετικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. (Άραγε, είναι τυχαίο ότι σπανίως Ελληνίδες δέχονται να συνδεθούν με υποψήφιους  κληρικούς;)
Σήμερα, που το βυζαντινό μεγαλείο της ελληνικής Εκκλησίας έχει υποστεί  σοβαρή συρρίκνωση  και το Κ.Κ.Ε βγαίνει στη γύρα αναζητώντας οπαδούς, οι δυο αυτοί φορείς οφείλουν να αντιληφθούν ότι ο μεταξύ τους «πετροπόλεμος» αποτελεί τελετουργικό που δεν ωφελεί και ότι –παρά τις όποιες διαφορές τους- μπορούν να πολλαπλασιάσουν τις πιθανότητες της μεταξύ τους “συνεργασίας”. Άλλωστε, στην συνεχώς και ταχύτατα μεταλλασσόμενη εποχή μας, όπου οι αυτοδυναμίες εμφανίζουν μεγάλη ισχνότητα, η δημιουργία συμμαχικών σχημάτων αποτελεί σοβαρό ζητούμενο όχι μόνο στον τομέα της Πολιτικής, της Διπλωματίας ή της Οικονομίας, αλλά και στον χώρο της Εκκλησίας…! Στο πλαίσιο αυτής της ανάγκης, η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Γ. Γραμματέα του Κ.Κ.Ε μόνο ως κίνηση ωριμότητας και αισιοδοξίας μπορεί να ερμηνευθεί.
*O Τάσος Μιχαλάς είναι δημοσιογράφος, Magister της Δημοσιογραφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

7 σχόλια :

  1. ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΙΧΑΛΑ.ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΑΚΙ ΜΕ ΤΟ Κ.Κ.Ε. ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΣΑΝ <> ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΞΕΝΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΕ ΩΣ ΕΙΔΙΚΟ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΙΡΕΤΙΚΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΙΕΡΕΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΔΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑ.Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΥΡΙΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΑΖΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΠΕΛΑΤΕΣ,ΗΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ.Η ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ ΓΕΜΑΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΑΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΑΓΙΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ.ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΞΕ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΕ.ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ,ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΠΟΥ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΩΞΑΝ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ .ΠΟΙΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ???ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΧΤΙΣΕΙ ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ.Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΨΕΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΘΗΣΕΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. nektarios ntanos, είστε ο πρώτος που έγραψε μεγάλο σχόλιο στο σάιτ αυτό.Σας ευχαριστώ.Ένας διάλογος όμως και με τους αδελφούς του χώρου αυτού ,του ΚΚΕ,δεν αποτελεί και αμαρτία.Μεταξύ του οποιουδήποτε κόματος βεβαίως και της εκκλησίας ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nektarios Fladanellas ΤΑ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΙΞΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΣΑΝ ΦΡΑΠΕ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΟΥ ΖΕΙΣ ΑΔΕΛΦΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ,ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΑΝΟΜΙΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ,,,,ΕΙΡΘΑ ΝΑ ΔΙΧΑΣΩ..Ο ΓΙΟΣ ΘΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ...Κ.Λ.Π.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ , ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΑΡΞΙΣΤΩΝ-ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΔΗΓΟ ΤΟ ΕΓΩ ΤΟΥΣ.ΑΡΑ ΤΙ ΠΑΣ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ? ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ,,ΤΟ ΦΩΣ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Του ΤΑΣΟΥ ΜΙΧΑΛΑ*Η στασιμότητα στην Εκκλησία και στο Κ.Κ.Ε δεν ενέσκηψε αιφνιδίως.(Του Ισαάκ μοναχού.)Στα κόμματα πάντα υπάρχει στασιμότητα,διότι πάντα υπάρχει ιδιοτέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προχθές φιλοξένησα υποψήφιο δήμαρχο υποστηριζόμενο από το ΚΚΕ.Μας τόνισε ότι με τις ομάδες << κάνε το καλό και ρίξτο στο γυαλό>> δεν λύνονται τα προβλήματα.Έλυσε όμως τα προβλήματα και κανένα Κόμμα;Σωτήρες δεν είμαστε.Κάνουμε αυτό που μπορούμε.Αν κάνουν αρκετοί το ίδιο η κοινωνία μας θα αλλάξει.Τελικά Συναντηθήκαμε.Είπαμε και άλλα πολλά...Ότι η ΕΚΚΛΗΣΙΑ δεν είναι κόμμα κλπ,κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Vagelis Zlatopoulos ΠΑΤΕΡ ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΠΟΛΟΥΣ ΠΟΛΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΕΠΥΡΕΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΣΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Anestis Seretis Kitsou ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΟΣΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ.ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΠΑΤΕΡ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΛΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ.ΜΗΝ ΛΕΜΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ.ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΣ ΑΓΩΝΙΣΘΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ.
    15 ώρες πριν · Μου αρέσει! · 4

    Anestis Seretis Kitsou ΑΤΟΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΕΧΘΡΟΥ
    ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΡΕΜΠΟΥΠΛΙΚΑΝΟΙ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ-ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΙ-ΚΕΝΤΡΟΟΙ-ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ Κ.Λ.Π)ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΟΣΤΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΝΧΟ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ(ΛΑΟΥΣ)ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ,ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΝΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΗΝ ΙΑΣΗ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ
    ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ(ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ)ΘΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΝΑ ΕΛΕΝΧΟΥΝ ΤΗΣ ΜΑΖΕΣ(ΛΑΟΙ) ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΟΥΣΙΑ (ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΚΟΡΩΝΙΔΑ ΤΟΥΣ)ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΝΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑ-ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ-ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Κ.Λ.Π
    ΣΗΜΕΙΩΤΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΔΟΓΜΑΤΑ ΤΑ ΕΠΝΕΥΣΤΙΚΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΑΝ ΟΙ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ-ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΤΡΕΞΗ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ
    ΚΟΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ
    Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΕΘΝΗ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΚΑΘΕ ΕΘΝΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΗ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΜΑΧΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΙΤΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΙΤΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ (ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΙΑ-ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΙΑ-ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΙΑ-ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ-ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΕΣ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ-ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΙΑΜ-ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΣΜΟΣ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ-ΡΩΣΙΑ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΡΑΤΩΝ- ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ)
    ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΒΛΕΠΑΝ ΤΙ ΕΡΧΕΤΕ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΑΝ ΜΕ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΝΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΠΙΟ ΑΙΣΧΡΟ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΣΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΔΗΛΩΝΑΝ ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΤΟΝ ΟΡΟ ΕΘΝΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΣΙΣΗ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ (ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΣΠΑΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ 10ΑΤΙ ΚΑΙ ΝΑΜΙΣΙΣΗ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ)ΕΝΩΘΗΚΑΝ!!!!!ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΘΥΣΙΑΣΤΙΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑ ΕΣΤΗΣΑΝ
    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΕΛΦΙΚΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΝΑ ΖΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΕ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΠΕΙΛΗΘΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ
    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΙΝΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΟΒΙΖΗ ΑΛΛΑ ΑΝ ΤΟ ΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΛΙΩΣΑΝ ΜΕ ΒΙΑΙΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
    ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΩΡΑ ΣΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΧΩΡΑΣ(ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΚΟ)ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ (ΕΘΝΟΣ ΦΥΛΗ)Η ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑΝ Η ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ
    15 ώρες πριν · Μου αρέσει! · 3

    ΑπάντησηΔιαγραφή